понедельник, 21 декабря 2015 г.

ДВАДЦЯТЬ П’ЯТЬ РОКІВ – НА СЛУЖБІ ЛЮДЯМ

         І усі двадцять п’ять – в активному пошуку більш дієвих методів, актуальних професій, креативних заходів та тісної співпраці з роботодавцями. Державна служба зайнятості України – 21 грудня відзначатиме 25 років з дня утворення.
         З нагоди ювілейної дати  Селидівський міський центр зайнятості 18 грудня організував «круглий стіл» – формат тісного спілкування людей, причасних до роботи центру зайнятості.  Щойно новообрані голови міських та селищних рад навколишніх населених пунктів, які обслуговує Селидівський центр зайнятості, приступили для виконання своїх обов’язків, як міська «біржа праці» запросила їх як соціальних партнерів до співпраці. На круглому столі, крім новообраних  міських та селищних голів, були присутні і давнішні соціальні партнери та роботодавців, а саме: управління пенсійного фонду України, управління соціального захисту населення, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді,  відділ освіти,  КП «Комунальник» та інші.
         Директор центру зайнятості Галина Головченко зробила короткий екскурс в історію, зупиняючись на кроках становлення служби зайнятості, на основних віхах становлення міського центру зайнятості. Темпи його розвитку завжди були під пильним спостереженням селидовчан, міських підприємств та організацій. Центр зайнятості охопив чи не всі сфери життєдіяльності міста. Для школярів – численні профорієнтаційні заходи, підготовка до вибору майбутньої професії, інформування про затребувані на ринку праці професії, у школах встановлені інформаційні портали; для безробітних – працевлаштування, що є основним завданням, інформація про вакантні робочі місця, в тому числі і тимчасові, професійне навчання, різноманітні заходи та семінари, в першу чергу з техніки пошуку роботи, з самозайнятості і т.п.; для роботодавців – постійна тісна співпраця, пошук потрібних працівників, організація суспільно-корисних громадських робіт, надання компенсації єдиного внеску за працевлаштованих безробітних на новостворені робочі місця. Словом, список послуг служби зайнятості росте як кількісно, так і якісно.
         На даний час ситуація на ринку праці міста нестабільна. Якість пропозиції робочої сили часто не відповідає сучасним вимогам щодо її професійно-освітньої підготовки, трудової та виконавчої дисципліни, мобільності та економічної активності в цілому. Наслідком незбалансованості пропозиції робочої сили із попитом на неї є високий рівень безробіття, зокрема прихованого та часткового.
         Тому стратегічним завданням на сьогоднішній день являється реальне поліпшення якості життя населення м. Селидове, зокрема зменшення соціальної проблеми суспільства – безробіття.
         Але жоден з державних органів не здатний вирішувати цю проблему самостійно, без активної підтримки соціальних партнерів та роботодавців. Сьогодні роботодавці є домінуючою силою на ринку праці та рушійною силою в економіці. Тісна взаємодія та чітка організація роботи служби зайнятості з роботодавцями є важливою умовою поліпшення ситуації на місцевому ринку праці.
         Роботодавці для служби зайнятості виконують дві найважливіші соціальні ролі. По-перше, вони є соціальними партнерами реалізації державної політики зайнятості населення і забезпечують центри зайнятості інформацією про вакантні робочі місця, тобто, допомагають їм виконувати свої функції щодо сприяння працевлаштуванню осіб, які шукають роботу. По-друге, роботодавці є клієнтами державної служби зайнятості, які мають свої специфічні потреби. Вони полягають у формуванні персоналу фірм, підприємств, організацій. Центри зайнятості мають значні можливості щодо забезпечення роботодавців інформацією про шукаючих роботу. Тому на даному етапі особливу увагу потрібно приділяти розширенню напрямків взаємодії з роботодавцями, налагодженню постійних ділових контактів з основними соціальними партнерами, адже від них залежить розвиток економіки, зниження напруги на ринку праці, вони забезпечують наповнення бюджету, створення нових робочих місць.

      
  

Комментариев нет:

Отправить комментарий