вторник, 22 октября 2013 г.

Питання зайнятості молоді.

У Селидівському міському центрі зайнятості майже половина безробітних має вік до 35 років. Основною проблемою доступу молоді до робочих місць є відсутність досвіду роботи.   
Селидівською міською радою затверджена Програма зайнятості населення, в якій визначаються  заходи, спрямовані на  забезпечення зайнятості громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, в т.ч. діти-сироти, діти, які залишились без піклування батьків, молодь до 18 років.
В місті працює координаційна  рада у справах дітей, яка також вирішує питання сприяння працевлаштуванню  даної категорії молоді.
 Нова редакція Закону України «Про зайнятість населення» передбачає низку заходів, яка сприяє самовизначенню, професійному навчанню і працевлаштуванню даної категорії молоді.
Стаття 14 Закону визначає категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Зокрема, це
- діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу;
- молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби (протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби) і яка вперше приймається на роботу.

По-перше, для працевлаштування зазначених категорій громадян підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб встановлюється квота у розмірі 5 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік.
Роботодавці самостійно розраховують квоту з урахуванням чисельності громадян, які на умовах повної зайнятості вже працюють на підприємствах, в установах та організаціях і належать до таких, що неконкурентоспроможні на ринку праці, та забезпечують їх працевлаштування самостійно. Роботодавці можуть звернутися за сприянням для працевлаштування даної категорії громадян до центру зайнятості.

         По-друге, роботодавцю, який працевлаштовує на нове робоче місце зазначених громадян, яким надано статус безробітного, за направленням центру зайнятості, строком не менше ніж на два роки щомісяця компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць, за який він сплачений.
Компенсація виплачується протягом одного року з дня працевлаштування особи за рахунок коштів, передбачених у бюджеті Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, коштів Державного бюджету України для забезпечення молоді, яка здобула професійно-технічну або вищу освіту, першим робочим місцем за отриманою професією (спеціальністю).

Закон передбачає державну підтримку молодих працівників, залучених
до роботи в селах і селищах за відповідною професією (спеціальністю). Молодому працівнику, який уклав трудовий договір на строк не менш як три роки з підприємствами, установами та організаціями, що розташовані у таких населених пунктах, надається житло на строк його роботи та одноразова адресна допомога у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за рахунок коштів Державного бюджету України у порядку та за переліком професій (спеціальностей), затверджених Кабінетом Міністрів України. У разі якщо молодий працівник пропрацює в такому населеному пункті не менше десяти років, житло передається йому у власність.

         Закон розширює можливості для підвищення конкурентоспроможності молоді.  Студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем "кваліфікований робітник", "молодший спеціаліст", "бакалавр", "спеціаліст" та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, мають право проходити стажування за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, на умовах, визначених договором про стажування у вільний від навчання час.
         Метою стажування є набуття досвіду з виконання професійних завдань та обов'язків, удосконалення професійних знань, умінь та навичок, вивчення та засвоєння нових технологій, техніки, набуття додаткових компетенцій.
         Строк стажування за договором не може перевищувати шести місяців.
         Запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки. Стажування проводиться за індивідуальною програмою під керівництвом працівника підприємства, установи, організації, який має стаж роботи за відповідною професією (спеціальністю) не менш як три роки.

         Для  матеріальної підтримки безробітних та інших категорій осіб в інтересах територіальної громади  організовуються і виконуються  на добровільних засадах громадські роботи, які є видом суспільно корисних оплачуваних робіт. Види громадських робіт визначаються виконавчим комітетом міської ради,  мають тимчасовий характер, можуть виконуватися на умовах неповного робочого дня,  надають можливість тимчасового працевлаштування безробітних на роботи, що не потребують додаткової спеціальної, освітньої та кваліфікаційної підготовки.

         Селидівський міський центр  зайнятості застосовує широкий інструментарій методів та технологій, які допомагають молоді визначитися з вибором майбутньої професії. Основним критерієм у цій роботі є узгодженість побажань молодих людей з потребами ринку праці міста. Центр  зайнятості допомагає молоді визначитися у світі професій завдяки проведенню різних заходів та застосуванню активних форм роботи: уроків реального життя та роботою профорієнтаційних терміналів в школах області, ярмарків кар’єри та професій. Постійно проводяться  Дні центру зайнятості для учнів, тренінги «Особливості зайнятості молоді», «Молодь на ринку праці», «Оволодій новою професією», семінари з техніки пошуку роботи.  Загалом, заходами з професійної орієнтації охоплені всі учні випускних класів загальноосвітніх шкіл,  гімназії.
Молодь має змогу ознайомитись з інформацією про професії та спеціальності, які є актуальними на ринку праці, отримати профорієнтаційні послуги та пройти профдіагностичне обстеження.
                   Для реєстрації в центрі зайнятості звертатись з понеділка по четвер з 8.00 до 17.00, в п’яницю – до 15.45 за адресою: Селидове, вул.. К.Маркса, 41а.

                                                                                         Адміністрація
                                                                                         Селидівського МЦЗ

Комментариев нет:

Отправить комментарий