вторник, 21 июля 2015 г.

Шановні роботодавці! Запрошуємо до співпраці!

Якщо Ваше підприємство розвивається та створює нові робочі місця, співпрацюючи з Державною службою зайнятості, то відповідно до ст. 26 і 27 Закону України «Про зайнятість населення», Ви маєте право отримати компенсацію фактичних витрат в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за кожну працевлаштовану особу.
Компенсація – це відшкодування роботодавцю фактичних витрат нарахованого відповідно до ст. 8 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” єдиного внеску, сплаченого за працевлаштованого за направленням центру зайнятості державної служби зайнятості на нове робоче місце зареєстрованого безробітного за місяць, за який такий внесок сплачений.
Для прикладу, при мінімальній зарплаті працівника розмір компенсації становить близько 500 гривень в місяць. Таким чином, за рік економія власних коштів роботодавця становить до  6 000 гривень. 
Отримати компенсацію зі сплати єдиного соціального внеску мають право роботодавці, які в результаті свої діяльності створюють нові робочі місця шляхом збільшення штатної чисельності працівників за умови відсутності скорочення (зменшення середньомісячної чисельності за попередні 12 місяців) або шляхом модернізації, зміни технології виробництва і які  працевлаштовують на ці місця на строк не менше 2-х років безробітних, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці.
Також на щомісячне повернення єдиного соціального внеску можуть розраховувати і роботодавці, які відносяться до суб’єктів малого підприємництва та  працевлаштовують за направленням центру зайнятості на нові робочі місця будь-кого з безробітних (не тільки потребуючих додаткового соціального захисту)  в більше ніж 180 пріоритетних видах економічної діяльності (у сільському господарстві, переробній промисловості, будівництві, оптовій та роздрібній торгівлі, транспорті тощо) строком не менше, ніж на два роки. Пріоритетні види економічної діяльності визначаються Кабінетом Міністрів України.
Для отримання компенсації роботодавцю необхідно протягом 2-х місяців з дня працевлаштування безробітного звернутися до центру зайнятості  і подати заяву довільної форми та довідку затвердженої форми, в якій, зокрема, зазначаються дані про працевлаштовану особу, новостворене робоче місце, відношення до суб’єктів малого підприємництва та вид економічної діяльності тощо. Всю решту виконують працівники служби зайнятості.
У разі звільнення працівника, за якого виплачувалася компенсація,  роботодавець повинен протягом п’яти робочих днів проінформувати центр зайнятості. Якщо звільнення відбулося з ініціативи роботодавця або за згодою сторін до закінчення дворічного строку з дня працевлаштування безробітного сума виплачених коштів повертається в повному обсязі, або на його робоче місце за направленням центру зайнятості працевлаштовується інший зареєстрований безробітний. В цьому випадку тривалість виплати компенсації та строк працевлаштування обчислюються суммарно.
Крім того, ст. 24-1 «Заходи сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб» Закону про зайнятість одним із заходів передбачено компенсацію роботодавцям витрат на оплату праці за працевлаштування вимушених переселенців не більше 6 місяців, за умови, що ці безробітні будуть працевлаштовані на рік за строковими договорами. Така компенсація не може бути більшою середнього рівня заробітної плати, що склався у регіоні за минулий місяць.
Тривалість компенсації витрат роботодавця, який працевлаштовує внутрішньо переміщених осіб з числа категорій громадян, зазначених у частині 1 статті 14 ЗУ «Про зайнятість населення» більше 6 місяців, але не більше 12 календарних місяців, визначається рішенням регіональних координаційних комітетів сприяння зайнятості за погодженням з відповідними територіальними органами Державної служби зайнятості.
Найближчим часом мають бути розроблені і затверджені урядом нормативні акти, в яких будуть прописані механізми покриття витрат щодо сплати єдиного соціального внеску у разі працевлаштування безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб.
За детальною інформацією про умови та механізм надання компенсації роботодавцю єдиного внеску просимо звертатися у відділ взаємодії з роботодавцями Селидівського міського центру зайнятості за адресою: вул. К.Маркса, 41а (3-й поверх), каб.2, тел. 7-22-89.


Комментариев нет:

Отправить комментарий