четверг, 20 марта 2014 г.

Про хід виконання у 2013 році міської Програми зайнятості населення на період до 2017року.

Реалізація Програми зайнятості населення міста Селидового на період до 2017 року, яка затверджена рішенням міської ради від 20.03.2013р. №6/34-859, здійснюється на засадах соціального партнерства.
Передовсім необхідно зазначити, що 2013 рік – це рік поступового впровадження основних положень нової редакції Закону України «Про зайнятість населення», який вступив у дію 01.01.2013 року. Центр зайнятості широко проводив інформаційно-роз’яснювальну кампанію задля донесення до населення суті законодавчих новацій, націлених на посилення соціального захисту громадян, підвищення мотивації непрацюючих до продуктивної зайнятості, а працедавців  - до створення нових робочих місць.

           Пріоритетом діяльності Селидівського міського центру зайнятості є якісне та ефективне надання соціальних послуг клієнтам, що звернулись за пошуком роботи та роботодавцям. Спеціалістами центру зайнятості використовуються усі можливі механізми та засоби, спрямовані на активізацію зусиль громадян в пошуку роботи та на оперативний підбір персоналу для роботодавців з урахуванням специфіки та профілю їх діяльності.
       Протягом звітного періоду послугами Селидівського міського центру зайнятості скористалося 1513 осіб, з них 1297 зареєстрованих безробітних. Всього працевлаштовані 359 осіб, що звернулись до центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні, в тому числі 340 зареєстрованих безробітних, що на 42% більше ніж у 2012 році.
        Велика увага приділяється наданню послуг громадянам, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці та мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. За 2013 рік в центрі зайнятості перебувало 515 зареєстрованих безробітних вищевказаної категорії, що складає 40% від загальної чисельності осіб, що перебували на обліку. З них працевлаштовані 127 осіб, що на 74% більше ніж у 2012 році.
         З метою стимулювання та орієнтації зареєстрованих безробітних до самозайнятості за сприянням служби зайнятості здійснюється підготовка безробітних громадян для організації власного  бізнесу. Протягом 2013 року на курсах цільового призначення за напрямком «підприємець-початківець» проходили навчання  25 безробітних, з них відкрили свою власну справу та  отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю 21 особа, у тому числі 6 жінок, 10 осіб з числа молоді до 35 років, 3 особи з числа тих, що потребували додаткових гарантій у працевлаштуванні, 1 особа з інвалідністю. Сума коштів на одноразову виплату допомоги по безробіттю за 2013 рік склала 359,6 тис. грн. Напрямки діяльності: «Ремонт комп’ютерів та периферійного обладнання», «Надання фото послуг», «Послуги таксі», «Виготовлення виробів з бетону», «Юридичні послуги»,»Електромонтажні роботи», «Роздрібна торгівля   з лотків на ринку» , «Надання консультаційних послуг», «Вирощування птиці».    
        Важливим напрямком роботи центру зайнятості є організація професійного навчання безробітних, яке проводиться відповідно до потреб ринку праці та конкретних потреб у персоналі на підприємствах міста. З метою підвищення якості робочої сили та підготовки необхідних для роботодавця фахівців проводиться стажування зареєстрованих безробітних безпосередньо у роботодавців, професійне навчання в навчальних закладах та центрах професійно-технічної освіти служби зайнятості.
         Протягом січня-грудня 2013 року за направленням Селидівського міського центру зайнятості проходили професійне навчання 190 безробітних, в тому числі безпосередньо на виробництві - 59. Із 190 безробітних, що проходили професійне навчання –64 особи з числа тих, що потребують додаткових соціальних гарантій, 4- особи з обмеженими фізичними можливостями за напрямками: «Фахівець з ефективності підприємництва», «Основи комп’ютерних знань» , «Бухгалтер». 
       Протягом звітного періоду проходили професійне навчання за індивідуальними навчальними планами та програмами безпосередньо на виробництві та стажування 59 безробітних, що складає 31% від загальної кількості громадян, що навчались за сприянням служби зайнятості.
        Серед активних форм зайнятості значна увага приділяється організації оплачуваних громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру як за кошти підприємств, так і за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. В зв’язку із змінами, що відбулись у законодавстві, обсяги організації громадських робіт протягом 2013 року значно знизились. Однак, завдяки увазі з боку Селидівського міського голови до проблем зайнятості та благоустрою, в КП «Комунальник» були організовані громадські роботи з благоустрою та прибирання території м.Селидового. З місцевого бюджету та Фонду витрачено по 7 339 грн.. Працювали на таких роботах 12 безробітних. Крім того, були організовані роботи тимчасового характеру за участю 141 безробітного. Тимчасові роботи організовувались на підприємствах( КП "КОМУНАЛЬНИК", КП "ЖИТКОМУНСЕРВІС М.ГІРНИК", ТОВ "АМАРАНТ- АГРО", КП "ІМПУЛЬС М.УКРАЇНСЬК", ТОВ "КОНТИНЕНТ-БУД ПЛЮС", ТОВ "СЄМБІЗ") та у ФОП.
             Особи з обмеженою працездатністю є одними із незахищених верств населення, які звертаються в пошуках роботи, їх реальні можливості та побажання щодо працевлаштування вивчаються з моменту їх звернень до служби зайнятості з врахуванням рекомендацій МСЕК. Протягом 2013 року на обліку перебували 80 безробітних цієї категорії та роботодавцями надано 24 вакансії.  16 осіб з інвалідністю  працевлаштовані, 10- на місця в рахунок нормативу робочих місць для інвалідів. На 01.01.2014р. на обліку 30 осіб з інвалідністю і 1 вакансія.
              Значна частина людей з обмеженими фізичними можливостями, які звертаються до центру зайнятості – це особи, які втратили здатність працювати за наявною  професією. Щоб їх працевлаштувати, потрібно організувати їх навчання або направити на некваліфіковану роботу(з урахуванням побажань клієнта). Надалі залишається невирішеним питання подання деякими роботодавцями вакансій для осіб з обмеженими фізичними можливостями, де важко працювати й фізично здоровій людині, тому багато людей з обмеженою працездатністю відмовляються від запропонованих вакансій.
          Застосування нових норм Закону України «Про зайнятість населення» значно розширює можливість підвищення конкурентоспроможності громадян віком старше 45 років, стимулювання самозайнятості населення та роботодавців, які створюють нові робочі місця, в тому числі для працевлаштування громадян, що недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці.    
        За 2013 рік 21 особа старше 45 років отримала ваучер для підвищення конкурентоспроможності за такими напрямками: бджоляр; плодоовочівник;  електрогазозварник; комп’ютерні системи та мережі; промислове і цивільне будівництво, землевпорядкування. Однак, скористалась ваучером 1 особа – за спеціальністю «землевпорядкування».
          Прийняті рішення про надання компенсації єдиного внеску роботодавцям, які працевлаштували на нові робочі місця 10 осіб з числа безробітних, в тому числі 9 осіб, що потребують додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню та 1 особа до роботодавця, що працює в пріоритетних видах економічної діяльності. Компенсовано 3149 грн.
           Також продовжувалось відшкодування коштів роботодавцям на створення додаткових робочих місць за договорами, що укладені протягом 2012 року. Таким чином в економіку міста у 2013 році шляхом надання дотацій з Фонду було інвестовано 551 363 грн.
           Протягом 2013 року створено 555 нових робочих місць, в тому числі в торгівля та побутове обслуговування – 341, діяльність транспорту та зв’язку – 53, інформація та телекомунікація – 40 та інші.
           У 2013 році 150 роботодавців надали до центру зайнятості інформацію про наявність вакансій, що на 39% більше ніж у 2012р. В базі даних Селидівського міського центру зайнятості протягом 2013 року в наявності було 815 вакансій. На 90 вакансій роботодавці здійснювали добір самостійно, 725 планували укомплектувати за сприянням служби зайнятості. Всього укомплектовано за направлення служби зайнятості 267 робочих місць. Рівень укомплектування складає 36,8%, що на 8% більше, ніж за 2012 рік.
         Ситуація на ринку праці міста завжди була складною. Якщо у попередні роки йшлося про наявність вакансій для чоловіків, тоді як на обліку в службі зайнятості перебувало 80% жінок, то сьогодні значно збільшилась кількість чоловіків, для яких також відсутня підходяща робота. Практично неможливе працевлаштування за гірничими професіями на шахти міста . Залишається незадовільною ситуація й щодо рівня заробітної плати вакантних місць. У кожній четвертій вакансії пропонувалася заробітна плата у мінімальному розмірі.
         Станом на 01.01.2014 в базі даних центру зайнятості налічувалось  13 вакансій на підприємствах та у ФОП, а  на обліку в центрі зайнятості перебувало 335 зареєстрованих безробітних. Тож, на 1 вакансію в середньому претендували 26 безробітних, у тому числі:  серед робітників – 23; серед службовців  - 40; серед осіб без професії – 26. У той же час залишаються не укомплектованими наявні вакансії. Основними причинами не укомплектування наявних вакансій є:
- відсутність на обліку осіб, які відповідають вимогам роботодавця;
- низький рівень пропонованої заробітної плати;
- прийняття на конкурсній основі;
          З метою налагодження тісної співпраці щодо укомплектування підприємств персоналом проводяться різноманітні заходи, в тому числі семінари, робочі зустрічі, аукціони претендентів за участю  роботодавців та відвідування підприємств спеціалістами центру зайнятості.
           Профорієнтаційна робота служби зайнятості спрямована на допомогу молоді у правильному виборі професії, ознайомлення з ринком праці, послугами служби зайнятості. Спільно із педагогами ми орієнтуємо учнів на здобуття робітничих професій, які сьогодні  потрібні на ринку праці.             У школах міста службою зайнятості встановлені 5 програмно-апаратних комплекси «Профорієнтаційний термінал» - одна з інноваційних розробок Державної служби зайнятості. Це молодіжний профорієнтаційний інтернет-портал, доступ до якого здійснюється через тач-скрини. Система знайомить школярів із професіями та шляхами їх здобуття, містить поради для батьків щодо вибору професії дітьми та інформаційні матеріали з профорієнтації і психології для педагогів, інформацію про стан ринку праці, про послуги служби зайнятості, законодавчу базу тощо.
            Для школярів, у т.ч. з використанням програмно-апаратного комплексу «Профорієнтаційний термінал», спеціалістами центру зайнятості та вчителями проведено 38 спільних заходів, за участю 961 учня загальноосвітніх шкіл .
            У 2013 році на базі Селидівського міського центру зайнятості було проведено 519 семінарів та тренінгів за різноманітною тематикою, в яких взяли участь 100% зареєстрованих безробітних.
            Фахівцями центру зайнятості постійно проводиться аналіз ситуації на ринку праці з метою оперативного прийняття ефективних рішень щодо поліпшення ситуації у сфері зайнятості. Селидівський міський центр зайнятості використовує нові підходи у напрямку поінформованості громадян та активно співпрацює з органами місцевої влади, соціальними партнерами, засобами масової інформації.

             Успішна реалізація Програми зайнятості залежить від активної позиції роботодавців, які відіграють визначальну роль на ринку праці і, перш за все,  створюють нові робочі місця, знімаючи соціальну напругу,  профспілок, роль яких полягає у соціальному захисті працюючих, органів влади та служби зайнятості. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий