четверг, 13 ноября 2014 г.

Служба зайнятості інформує.

Ким бути? Це питання хвилює учнівську молодь з року в рік. Проблема вибору професії завжди була актуальною і тим більше залишається такою в сучасних умовах.   Професій багато, а вибір один. Яку професію обрати – одне з головних завдань у житті кожної людини. З причин незнання правил вибору професії, ситуації на ринку праці, відсутності практичного досвіду професійної діяльності молоді люди обирають професію,  яка не відповідає не їх інтересам, не їх нахилам, а тим більше не їх вподобанням. Особливо значущою є проблема набуття ними адекватних знань про певний рід  професійної діяльності та власні можливості оволодіння ними. Шлях у самостійне життя повинен, безумовно, бути правильним і обдуманим. Правильний вибір професії сьогодні – запорука матеріального та морального благополуччя.
Кажуть, що людина у житті народжується двічі: вперше – коли з’являється на землі як жива істота, а вдруге  - коли стверджується як особистість, вибирає справу свого життя, свою професію.  Цей важливий крок повинен бути добре виваженим, цілком усвідомленим.
На сьогоднішній день профорієнтаційна робота державної служби зайнятості  налагоджена у принципово новому форматі. Акценти зміщено від регулювання поточної ситуації на ринку праці – до профілактики безробіття, особливо молодіжного. Професійна орієнтація шкільної молоді є одним із головних напрямів державної політики зайнятості. Задля забезпечення якісного функціонування  професійного інформування  учнів загальноосвітніх шкіл , з метою допомогти  зробити усвідомлений вибір професії та наблизити випускників шкіл до вітчизняних реалій, був розроблений програмно-апаратний комплекс «Профорієнтаційний термінал». В усіх школах міста Селидового  не перший рік успішно  працюють «Профорієнтаційні термінали». 
Нарешті школярі дізналися про розмаїття доступних професій та спеціальностей, які на сьогодні затребувані в Україні та будуть популярні у майбутньому.
Профорієнтаційний термінал також популяризує професійну орієнтацію та інші профінформаційні послуги служби зайнятості. Термінал являє собою молодіжний профорієнтаційний Інтернет – портал. Простота користування, доступність викладення інформації, відео ілюстрування приваблюють учнів різного віку. Термінал  оснащений різноманітною пізнавально – мотиваційною та розважально – ігровою інформацією.  З  його допомогою батьки довідуються, як допомогти дитині визначитися з майбутньою професією, як підготувати  її до зовнішнього незалежного оцінювання та до вступу навчального закладу. Вчителі мають методичні рекомендації щодо проведення профорієнтаційних уроків з учнями випускних класів. Цікавими і корисними є психологічні експрес-методики для самотестування, скориставшись, якими учні отримають поради щодо вибору фаху, побудови професійної кар’єри.  Одна з головних переваг профорієнтаційного терміналу полягає утому, що інформація не є статичною, як у друкованому довіднику чи посібнику, а постійно оновлюється.
Але й спеціалісти служби зайнятості не залишаються у стороні.  На протязі 2014 року спеціалістами Селидівського міського центру зайнятості були проведені: інформаційні дні у школах, уроки вибору професій, дні відкритих дверей центру зайнятості для учнів загальноосвітніх шкіл, професіографічні зустрічі.  На базі літніх таборів спеціалістами служби зайнятості були проведені інтерактивні заходи : «Знавці професій» та «Подорож у світ професій». Надається майбутнім випускникам і індивідуальна допомога. Для того щоб оцінити професійні можливості та зробити правильний вибір фахівці служби зайнятості під час індивідуальних консультацій надають практичні та методичні рекомендації щодо вибору професії з використанням профдіагностичних методик. Ці методики допомагають визначити схильності та здібності, зорієнтуватися у виборі професійної долі.
            Отже, шановні майбутні випускники, бажаємо Вам успіху  у виборі свого професійного майбутнього.

Начальник відділу активної
підтримки безробітних
Селидівського міського центру зайнятості                                                   Я.В.Чепурна


Комментариев нет:

Отправить комментарий